Specialisten

Interieurstylist Tamara Makara: “Een interieur gaat niet over meubels, het gaat over mensen”

Het inrichten van een ruimte is meer dan schuiven met meubels of het kleur geven aan een muur. “Mijn ontwerpen wordt afgestemd op wat de klant belangrijk vindt. Welke waarden vind je belangrijk in je leven, hoe wil je je dagelijkse leven ervaren? Dat wil je terug zien op de plek waar je leeft. Met zorg en liefde creëer ik een persoonlijk interieur.” 

Inspiratie deed ze op in tijdens haar vele reizen, door onder andere Scandinavië. Deze ervaringen zet ze doelgericht in bij het stylen van verschillende interieurs. Voor de vijftigjarige Tamara Makara, afkomstig uit Estland, is ieder interieur een creatieve uitdaging. 

“In verschillende landen heb ik onder andere etalages van winkels ingericht. Ik ben tussendoor even overgestapt naar management-banen, was lange tijd visual merchandiser, maar daar kon ik mijn creativiteit niet voldoende in kwijt.” 

Toen ze in 2010 in Nederland terecht kwam, pakte ze het vak van interieur-stylist weer op. Ze bleef zich ontwikkelen door opleidingen te volgen en inmiddels werkt ze voor zowel de particuliere als de zakelijke markt. 

Een interieur gaat over mensen

“Eigenlijk maak ik daar nauwelijks onderscheid tussen. Ik werk niet zozeer voor een particulier of voor een bedrijf. Ik begin eigenlijk nooit met het interieur, ik begin bij de mensen. Ik kruip in de huid van mijn klant, ik stel vragen en luister, en ga iets creëren waar hij of zij blij van wordt.” 

Of het nu gaat om het restylen van een interieur of een totaal nieuwe inrichting, een woonkamer of het inrichten van een zorgboerderij, het persoonlijke aspect staat op één bij Tamara. “Je moet een doel hebben van waaruit je de inrichting van een ruimte aanpakt. Wil je er in kunnen werken, wil je er louter tot rust kunnen komen, wil je er een stuk creativiteit in laten zien? Ik wil weten waar iemand naar op zoek is. Als ik dat weet kan ik aan de slag.”

Geen getob over waar de bank moet staan

In een interieur is harmonie van groot belang, vertelt Tamara. Emotioneel comfort, noemt ze dit. En het moet te allen tijde persoonlijk zijn. “In Scandinavië is de levensstijl rustiger dan in Nederland. Er is veel aandacht voor harmonie en design. Zelfs als je daar gaat koffie drinken, mag dat stijlvol gebeuren. Dat betekent dat ook de details er toe doen. Die kleine dingen. Daar mag je van genieten. Ik besteed daar in mijn styling veel aandacht aan.”

“Mensen doen meestal eerst zelf een poging tot inrichten. Hebben ze alles geprobeerd, zijn ze niet tevreden. Is het de bank die op een verkeerde plek staat? Is het de kleur ervan? Dat soort getob kost veel tijd, energie en vaak ook geld. Een specialist doet dat veel sneller en doeltreffender. Dat scheelt mensen stress. Een specialist gaat als het ware met je mee op reis, en kiest voor dat wat bij jou past.”

Het moet niet alleen mooi, maar ook technisch mogelijk zijn

De kennis van inrichten en stylen combineert Tamara ook met het oplossen van technische problemen. “Ik geef regelmatig workshops over stylen en kleuren en werk tevens als interieurstylist bij het bedrijf Decorette (in Emmer-Compascuum). Daar heb ik veel kennis opgedaan over raam- vloer- en wandbekleding. Het gaat er dan niet alleen maar om wat mooi is, maar ook wat technisch mogelijk is. Welke ondervloer is noodzakelijk, wat moet er gebeuren voordat de vloer gelegd kan worden? Ook daarvoor kunnen mensen bij mij terecht. ”

In oktober is Tamara Makara Interieurs te vinden op de VT Wonen & Design Beurs. “Ik maak deel uit van stylisten op het adviesplein. De beurs wordt gehouden van 1 tot en met 6 oktober in de RAI in Amsterdam. Ik kijk daar erg naar uit.” 

Wil je meer weten?

Vul onderstaand formulier in, dan nemen we zo snel mogelijk contact op.